27 mai 2017

Ioachim în fantasticul ocol al ibricului de cafea

De ani de zile mă trezesc dimineaţa, pun cafeaua în ibric, o beau şi plec la uzină.
Cafeaua nu e nici bună nici rea, E cafea, îşi face treaba ei de cafea.

Până într-o zi.

Într-o zi am văzut la televizor emisiunea despre cafea.
Imediat a apărut sincronicitatea.
Pe facebook, pe internet, la telefon, îmi apar numai discuţii despre cafea.

Concluzia e că de ani de zile o fac greşit. Fierb apa prea mult, opăresc cafeaua la sfârşit. pun patru linguriţe de cafea azi, mâine pun 6 linguriţe. depinde câtă cafea mai am.

Greşit.

"Apa trebuie să fie călduţă. Pui cafea fix 8 mg la o ceaşcă. Socotim câte ceşti bem şi multiplicăm."
Dar dacii socoteşte dimineaţa mahmur, punem 6 linguriţe şi citim mai departe.

"Pornim focul cu cafeaua deja pusă în ibric.
Nu fierbem apa, ne oprim la 90 de grade, (wtf?) şi amestecăm uşor sau nu amestecăm deloc.

Procesul de extracţie a început. Cafeaua se ridică într-un guler fin la suprafaţă pentru că ea nu se poate dilua în apă.
Dacă nu observaţi un guler fin, presăraţi o linguriţă de cafea poaspătă pe deasupra.
A apărut un guler fin?"

Nu, nu a apărut. M-am uitat neputincios la ibric.
Ia să-i dau un clocot, două.
Gulerul a apărut imediat!
Am turnat în ceaşcă şi gulerul a rămas în ibric.

"Cea mai mare greşeală este să clocotiţi cafeaua.
Ioachim! ce tot o clocoteşti acolo?
Scrie 90 de grade. nu clocotit!"

Aşa scrie, am zis eu privind la cafeaua care stătea cu capul plecat în ibric.
Cafea... De ce nu putem să ne înţelegem? trebuie doar să fierbi, să faci guler cum zic ăia, e greu?

Ok, gata. Gata, nu am vrut să ţip la tine.
Eu te iubesc şi aşa. Hai, treci în ceaşcă şi râdem.

Moriacum.

Un comentariu: